Beste game monitors voor de PS5

Een monitor is eigenlijk het beeldscherm dat je gebruikt om te computeren. Deze monitoren hoef je natuurlijk niet aan te sluiten op een vaste computer, maar kan je ook gewoon koppelen aan je Playstation 5 of Xbox Series. Veel spelers spelen liever op een monitor dan op een tv beeldscherm omdat het een stuk kleiner is. Hierdoor hebben zij het gevoel dat ze minder met hun hoofd moeten draaien en alle bewegingen in het spel sneller oppikken. Veel gamers zweren erbij dat zij op een kleiner beeldscherm meer uit hun game skills kunnen halen dan op grotere schermen. De monitoren die gekoppeld kunnen worden aan de spelcomputers lopen heel erg uit een qua functionaliteit en resolutie. De meeste spelcomputers kunnen eenvoudig aan de monitor gekoppeld worden met een HDMI kabel en spelen dan ook gelijk de games af. Het handige van een monitor is dat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor als je twee verschillende plekken hebt waar je graag zit te gamen of wanneer je vaak je Playstation mee neemt naar een andere huis. Ook kan een monitor fijner spelen wanneer je erg dicht op je scherm zit. Doordat je zo dichtbij zit kan je met een kleiner scherm goed het overzicht houden en krijg je minder last van je ogen en nek. Het is erg fijn om niet teveel met je hoofd te hoeven draaien om bijvoorbeeld even op een mini map in de hoek van je scherm te kijken. Tot slot zijn de nieuwste monitoren voorzien van hoge resoluties. Dit zorgt ervoor dat deze uitermate geschikt zijn voor het afspelen van de nieuwste games van de Playstation 5. Deze spellen ondersteunen vaak al 4K resolutie of hoger wat ervoor zorgt dat de details van de games haar scherp te zien zijn. Voor veel gamers is dit echt een toegevoegde waarde voor hun game ervaring.

Wanneer gamers een game monitor gaan kopen zullen ze veel verschillende specificaties zien staan wat veel mensen niks zullen zeggen. Het is daarom dan ook erg verstandig om je eerst goed te verdiepen in wat deze specificaties allemaal betekenen en wat voor jou ideaal is om aan te schaffen. Want voor competitieve en race games heb je weer andere specificaties nodig dan voor avontuur games. Daarom is het erg belangrijk om op het aantal Hertz, resolutie, en aansluitingen te letten. De aansluiting van een game monitor is meestal een doodgewone HDMI. Tegenwoordig is de HDMI 2.0 ook beschikbaar voor sommige monitoren. Deze nieuwste aansluitingen kan weer net wat hogere resoluties en Hertz verwerken dan zijn voorganger. De Playstation 5 heeft zelfs hardware erin zitten die 8K resolutie kan ondersteunen. Helaas bestaan er nog geen game monitoren die dit ook aan kunnen, maar dit beloofd in de toekomst wel heel erg mooi te gaan worden. Voor het afspelen van 8K resolutie heb je waarschijnlijk ook een HDMI 2.0 aansluiting nodig die ook nog niet altijd beschikbaar is. De verwachting is dat er nog wel een aantal jaar gewacht moet worden voordat elke game op deze resolutie gespeeld kan worden. Wel zitten er ook nadelen aan, maar die zullen waarschijnlijk al weer verholpen zijn tegen de tijd dat dit echt op de markt komt. Tot slot moeten gamers ook letten op het type paneel dat in hun monitor zit. Er zijn 3 types beschikbaar die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben. Het belangrijkste is dat je goed let op wat je favoriete games zijn en welke type paneel deze games het best kan afspelen. Zo heeft het TN-paneel een hoog vervangingstempo en is het best goedkoop, maar is het weer minder geschikt voor avontuur games. Dit is voornamelijk omdat het verschillende kleuren minder mooi afspeelt waardoor de visuals een beetje verloren gaan.

Game monitors hebben tegenwoordig allemaal verschillende groottes en vormen. De meest aparte vorm die nu op de markt is uitgebracht, is een krom lopende monitor. Deze krom lopende monitoren moeten ervoor zorgen dat de gamer het gevoel krijgt dat hij of zij in het spel wordt gezogen. Er zijn ook verschillende krommingen tussen de monitoren. De monitor met de grootste kromming lijkt een beetje op een skate baan. Bij monitoren met kleinere krommingen valt het bijna niet eens op, maar ervaar je tijdens het gamen de voordelen ervan. Naast de kromming verschilt ook de grootte heel erg. Zo variëren de schermen tussen de 27 en 32 inch. De meeste gamers vinden een iets groter scherm wat fijner spelen. Dit komt doordat 32 inch monitoren net wat meer het gevoel geven dat je op een Playstation speelt in plaats van op een grote Nintendo Switch. Vaak zijn de standaarden van de monitoren wel een beetje laag. Dit komt omdat ze natuurlijk oorspronkelijk zijn ontwikkeld om te computeren waardoor die altijd op een bureau zal staan. Voor het gamen kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld graag op een stoel zit en je niet zo je spelcomputer bij je bureau wilt hebben. Hierdoor kan je tijdens je werk of school erg snel verleid worden om even snel een potje te spelen. Om dit probleem tegen te gaan kan je bijvoorbeeld een stapel boeken of een paar dozen onder je monitor zetten. Er zit niks verbonden aan je monitor waardoor deze kan gaan bewegen. Hierdoor zal deze stevig staan en staat je monitor net wat lekkerder op ooghoogte. Dit kan vooral erg fijn zijn voor je nek. Als je net wat naar beneden zit te kijken kan dit erg veel nek problemen opleveren. Hierdoor zal je niet uren lang kunnen gamen en zal dit op latere leeftijd ook problemen kunnen veroorzaken. Wat wel makkelijk is aan een monitor is dat je hem ook makkelijk kunt verplaatsen en daarom na gebruik weer kan verwijderen van je bureau zodat deze leeg is voor andere bezigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *