Voordelen van een elektrische buitenmotor

buitenboordmotor elektrisch

Dit artikel gaat over de elektrische buitenboormotor. Wat zijn daarvan de voordelen? We noemen er een paar.

Accu

Een buitenboordmotor elektrisch is, heeft een elektromotor. De stroomvoorziening is met een accu. Dat is ook het geval bij een elektrische fiets en auto. De accu van een elektrische auto’s laad je op bij laadpunten. Zoals bij een elektrische fiets neem je de accu van een elektrische buitenboormotor mee en laad je die met een lader op. Bij een benzinemotor heb je geen accu, maar een brandstoftank. Daar moet je voorzichtiger mee omgaan, want benzine is heel brandbaar. Een accu is veel veiliger.

buitenboordmotor elektrisch

Stilheid

Voertuigen met een elektromotor zijn heel stil. Dat geldt ook voor een elektrische buitenboordmotor. Dat is wel zo prettig, als je rustig wilt varen zonder het lawaai en trillen van een benzinemotor. Het is dan niet nodig om je stem te verheffen om boven het geluid van de motor uit te komen. Er zijn gebieden waar je met een lawaaierige benzinemotor niet mag komen. Ook voor de Amsterdamse grachten zal die in de toekomst worden verboden.

Duurzaamheid

Een benzinemotor verbrandt een fossiele brandstof. Dat heeft twee belangrijke nadelen. Ten eerste komt bij de verbranding CO₂ vrij, dat bijdraagt aan het broeikaseffect en dus aan een klimaatverandering. Ten tweede raken de fossiele brandstoffen een keer uitgeput. De elektrische buitenboordmotoren zijn daarom duurzamer.

Minder onderhoud

Elektromotoren vereisen minder onderhoud dan benzinemotoren. Ze hebben namelijk minder bewegende onderdelen. Bij een viertakt benzinemotor zal je de motorolie af en toe dienen te vervangen en ook de filters. Bij een tweetakt benzinemotor wordt de olie gemengd met de benzine, maar filters en bougie vervangen blijft nodig. Een elektromotor heeft geen filters, noch een bougie.

Eenvoudiger bediening

Een benzinemotor dien je op te starten. Dat is niet altijd eenvoudig. Ook werkt zo’n motor het beste als die op temperatuur is. Een buitenboordmotor die elektrisch werkt, is onmiddellijk gebruiksklaar, warm of koud maakt niet uit, en is ook gemakkelijker te doseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *