Waar gebruik je een docking station voor?

macbook dock station

Dit artikel gaat over het docking station. Waar gebruik je dat voor? Maar eerst, wat is een docking station? Die vragen komen hier aan bod.

macbook dock station

Wat is een docking station?

Een docking station sluit je aan de ene kant aan op een laptop. Aan de andere kant heeft dat allerlei aansluitingen voor randapparaten, zoals een printer, een beeldscherm, een toetsenboord, een muis, een externe gegevensopslageenheid en een vaste internetaansluiting. Ook kan er in een docking station een oplaadapparaat zitten voor de laptop. Er bestaan diverse vormen van docking stations. Een vorm is dat je als het ware de laptop uitbreidt door het apparaat er aan de zijkant tegenaan te drukken. Zowel de laptop als het docking station hebben connectoren die precies op elkaar passen. Of dat heeft de vorm van een plateau met aan het eind een speciale connector voor de aansluiting van een laptop, die je er in schuift. Het kan ook zijn dat je een laptop verticaal in een docking station zet. De tot nu toe genoemde docking stations zijn merk- en kunnen zelfs modelgebonden zijn. Zoals een MacBook dock station. Er zijn ook docking stations die je met een USB-kabel op een laptop aansluit. Steeds vaker wordt daarvoor Thunderbolt toegepast, die een USB-C connector gebruikt. Er zijn zelfs laptops die alleen een Thunderbolt-aansluiting hebben, waarbij er vanuit wordt gegaan dat je een docking station gebruikt.

Waar gebruik je een docking station voor?

Een MacBook dock station wordt gebruikt, omdat die laptop vrijwel geen aansluitingen heeft. Uitgaande van een laptop met voldoende aansluitingen, gebruik je in zo’n geval een docking station als je op diverse locaties met dezelfde laptop werkt. De laptop neem je mee en het docking station blijft achter. Dan hoef je niet telkens allerlei kabels aan te sluiten en weer los te halen. Zeker op de plekken waar dat veel kabels betreffen, kan een docking station erg prettig zijn. Bij een docking station die je middels een USB-connector aansluiting, verdwijnen allerlei kabels van de werkplek, bijvoorbeeld meer naar achteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *